Explore An Ultra-Modern House On The Hill In Hobart, Australia

Sitting at the intersection of urban life and rugged native bushland, this property's dark interior envelops you, and helps focus on the striking views.

(Image credit: Emily Weaving)

PROPERTY

A dramatic modern home (opens in new tab) in Hobart, Australia, made from black-stained plywood and with a dark interior that envelops you and helps put the focus on the striking views. The property's materials were chosen based on a selection of artefacts that were collected on the first site visit to the plot; Redgum leaves, shed bark, chunks of rock, wirey and velvety banksia pods and even a fine back-bone of a wallaby skeleton. Anchored into the bedrock of the site, the dark rectilinear pavilions recede amongst the surrounding bush, offering little indication of the treasures that lie within.

The striking house was created by photographer Lauren Bamford, her partner, musician Keith Mason, and designer Sarah Trotter from architecture practice Hearth Studio (opens in new tab). The project marked an opportunity to explore a vision for a unique home that creates a highly curated experience of design, architecture, and setting for its guests. The setting shaped its design, both its geography and the position nestled between bushland and city. The black kitchen design was a collaborative effort with Fisher & Paykel (opens in new tab).

(Image credit: Emily Weaving)

Read Also: A Woodland Holiday Home In New York's Catskills (opens in new tab)

ENTRANCE

From its vantage point on a steep outcrop, this dramatic property peeps out from among the trees down toward the city of Hobart and the River Derwent below. Surrounded by bush yet gesturing toward the city, the property sits at the intersection of urban life and rugged native bushland.

Read Also:Design Project: A Modern Mountain Home In Utah (opens in new tab)

The owners wanted the building to be defined by the location and land itself, which became the starting point of this project. The site presented both opportunities and challenges, as it sits on a steep slope. Luckily, there was an existing site cut, which the architects used to avoid further excavation.

To fit within this cut in the sandstone, and to let in more natural light, architect Sarah Trotter split and offset the small home into two pavilions at different levels. As a result, the entry, kitchen and dining are separated from the lounge and bedroom.

Stepping inside, you enter a space that is dark yet vibrant, and utterly intriguing.

(Image credit: Emily Weaving)

Read Also:Remote woodland log cabins we wouldn't mind self isolating in (opens in new tab)

KITCHEN

The property's dark interior envelops you, and helps focus on the striking views.

At the entrance of the kitchen space, a floor-to-ceiling widow frames the rugged bedrock, while at the other end floor-to-ceiling windows frame views over the city and valley below.

Read Also:All the latest kitchen design trends for 2020 (opens in new tab)

While in many ways the dramatic black-stained ply interior acts as a foil for both the views and the objects within, key architectural details complement the uncompromising vision while alluding to the natural beauty of the site.

For example, the materials were chosen based on a selection of artefacts that were collected on the first site visit to the plot; Redgum leaves, shed bark, chunks of rock, wirey and velvety banksia pods and even a fine back-bone of a wallaby skeleton.

Bluestone paving lends a subtle midcentury reference while its natural materiality provides a link to the landscape.

Read Also:Abigail Ahern x Herringbone Kitchens In Exciting 2020 Collaboration (opens in new tab)

The black kitchen is kept low and streamlined, which was made possible by the specification of Fisher & Paykel appliances; under-counter fridge and freezer drawers are integrated seamlessly under the worktop.

The kitchen's design was all about combining aesthetics with functionality, combining details like the Henry Wilson brass handles and stained timber surfaces across the cabinetry, with an integrated DishDrawer.

Read Also:Pantry Ideas: 20 Dreamy Kitchen Pantries (opens in new tab)

None of the appliances are visible, resulting in a streamlined look.

Read Also:Cool Kitchen Storage Ideas (opens in new tab)

DINING AREA

The dining table sits in a corner window, framing views in two directions; one into the rugged hill landscape, the other over the city in the valley below.

The space's design is black from tip to toe, focussing all the attention on the views.

Read Also:Design Project: A Light & Airy Loft In A Former Newspaper Printing House (opens in new tab)

CLOAKROOM

A compact cloakroom offers a pop of colour with coral tiles.

Read Also:Cloakroom And Powder Room Ideas (opens in new tab)

LIVING ROOM

The living room and bedrooms sit in another wing of the house, snd offer carpeted, cosier spaces with pops of bold colour.

(Image credit: Emily Weaving)

But the interiors are still all about framing the views – even in the evenings when the house dissolves around you ands the lights of Hobart twinkle in the distance. Then, if you draw the curtains, you get to experience the amazing collection of art and furniture.

Read Also:Dark and moody living room ideas (opens in new tab)

Windows frame different views in all directions, including a long rectangular picture window that frames just the rugged rock against which the property is built.

A floor-to-ceiling window offers an in-detail contrast of the modern living spaces with the raw beauty of the wilderness on the other side.

Read Also:Design Project: A sleek, ultra modern Victorian terrace townhouse in west London (opens in new tab)

Steps lead up to the bedrooms.

Read Also:Design Project: A Strikingly Playful, Modern Country Home in Petworth, West Sussex (opens in new tab)

MASTER BEDROOM

The master bedroom is a calming space, with minimal distractions.

The doorway to the wardrobe is soft and arched, and makes the black feel less stern. The smooth curve is complemented by a small custard-coloured rounded chair.

Read Also:Stylish Dark Bedroom Ideas (opens in new tab)

BATHROOM

The ensuite bathroom offers more intoxicating views, with a floor-to-ceiling glass window breaking down the barrier between indoors and out.

The fact that the window faces towards the bushland and not the city keeps a sense of privacy, as the bathroom can't be viewed from other properties.

Read Also:Design Project: An Incredible Open-Plan, Modern Family Home That Brings The Outside In (opens in new tab)

GUEST BEDROOM

Ochre and burnt orange linen bedding add vibrancy to the dark scheme in the guest bedroom.

Read Also:Explore An Awe-Inspiring Architectural Gem In Beverly Hills (opens in new tab)

Photography: Lauren Bamford