Explore a modernised Grade II listed Georgian townhouse with stunning joinery, a basement spa and landscaped gardens – it's for sale

This historic, Grade II listed Georgian townhouse in Belgravia is now a modern family home with rich and tactile interiors. It's been brought into the 21st century with a modern kitchen, breathtaking joinery and an enviable basement swimming pool...

georgian townhouse
(Image credit: Jack Hobhouse)

The Property

A Grade II listed Georgian townhouse in Belgravia has been carefully updated and renovated. The historic property is brought into the 21st century with a modern kitchen, breathtaking joinery and an enviable basement swimming pool. Despite its historic bones and exterior, it's now a modern home that takes traditional ideas (like wood panelling) and updates them with modern finishes. Designed by architecture firm De Rosee Sa, in collaboration with Belgian designer Lionel Jadot, the Georgian townhouse is now a modern family home with rich and tactile interiors. The property has just come onto the market with Savills for £8.25 million.

Exterior

The Georgian townhouse is located in the picturesque Wilton place, Belgravia, with direct views over St Pauls Church.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

HALLWAY

The traditional, black painted front door pushes open into a modest hallway.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Kitchen

The heart of this home is the modern kitchen at the back of the house. The cabinet surfaces, statement modern kitchen island and brass details might be the first thing you notice – but at closer glance, it's the attention to detail in the joinery that really steal the show here.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

The house incorporates craftsmanship in every room, and every surface – every component of the design was made bespoke, and made by hand, whether it was the brass hand-formed kitchen island or the reclaimed  factory floor boards re-milled and laid by hand with traditional tools by a third-generation Belgian installer.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

The kitchen opens on to a leafy west-facing garden.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

The design of the house passionately advocates craftsmanship, achieving an unusual and tactile space.

The process involved De Rosee Sa commissioning  separate makers and craftsmen for individual components of the house to create a layered look using various different materials.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Even the furniture pieces showcase stunning craftsmanship.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Utility

Separate to the kitchen there's a handy utility space.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Kitchen snug 

The kitchen continues into a relaxed family room or snug.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

This space incorporates additional kitchen storage, an L-shaped sofa and a TV.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Even the way that the shelves have been attached to the wall showcases great attention to detail.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Dining room

The middle reception room can be used as a through way between the kitchen and TV room, and can become a dining space when needed, as the dining table is on wheels and slots into a nook in a wall of built-in storage.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

The wooden dining table was created bespoke, and rests on a leather covered shelf to prevent scratches, wear and tear. Leather covered dining benches slot neatly underneath.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

The table can easily be rolled out (the back two legs are on wheels), with dining chairs borrowed from the adjacent kitchen.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Even with the dining table there is clear attention to detail, with contrast wood feet and the two back legs featuring wheels in the same contrast wood.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

TV room

Salvaged oak panelling was cut and installed to form a smart, leather-and-oak clad TV room / snug.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Walls are upholstered in leather, while sliding wood panelling surrounds the fireplace – concealing the TV. 

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

The wood panels slide apart to reveal the TV.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Sliding glass doors were installed so that this space can be closed off when the telly is on.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Upstairs living room

On the first floor is a very spacious second reception room and small study, both of which open onto a sunny terrace overlooking the garden.

The grand proportions of these spaces were retained in keeping with the listed status of the house, with classical details carefully reinstated.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Home office

The first floor landing features a wall of storage built-in under the staircase. A door directly opposite opens into a small home office.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

A window connects the home office to the landing, letting in natural light and opening this space up.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Wood shutters close to create a more private area for concentration.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

The desk design is essentially a wall-mounted floating shelf, with floating drawer storage underneath.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Wall of storage on landing

Out on the landing there's ample built-in storage, covered in a textural, woven fabric.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Bedroom 1

The top three floors comprise a total of four bedrooms, two of which benefit from en suite bathrooms, and two that share a small shower room.

One of these bedrooms features a floating desk with similar textured built-in cupboards as seen on the first floor.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

This is one of the more modest bedrooms, but still highly detailed.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Bedroom 2

The master bedroom features a wall of built-in wardrobes, with a vanity area and a concealed TV.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

We love the velvety texture of the covered fronts, and the aged look of the brass details.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Bedroom storage continues on the opposite wall, framing the bed.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Bedroom lighting is modern and discreet.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Ensuite bathroom

The bedroom opens into a private master bathroom, featuring luxe materials, bathroom flooring and wallcovering.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Even the inside of the doors were designed, featuring the same gold colouring as the accents on the bedroom storage.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

There's a separate shower enclosure with rain shower...

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

... with a modern, freestanding bath next to it. Lighting is recessed, and there are uplighter spotlights too. Black taps add to the overall modern look.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Bedroom 3

The top floor is home to a more spacious bedroom and ensuite bathroom. As before, the bedroom features walls of built-in wardrobes, with a wall mounted floating desk.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

As with most of the furniture, the floating desk is hand made.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

But the piece de resistance is the walk-in ensuite bathroom, framed in glass panels.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Ensuite

A mirrored door opens into this compact but sumptuous bathing space. 

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

A small sink are offers direct views back into the bedroom, with a small bathroom mirror hung above.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Gold leaf wall tiles and black taps make this a modern, glamorous bathing zone.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Basement spa

While the Grade II listed townhouse has been preserved in many ways, the basement level was dug out underneath and added on as a new extension.

The basement was excavated in order to make room for a heated indoor swimming pool and sauna. Down here there's also a guest bathroom and an extra guest bedroom.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Walls and floors are covered in irregular cut slabs of stone, laid in abstract, geometric pattern.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Narrow stone steps lead down into the water.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Garden

The beautiful private west-facing garden features a small patio area directly outside the kitchen (large enough for a barbecue and some garden furniture), with steps leading down to the main garden and a further patio area on the lower ground level (seen from the basement spa, shown above).

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

The garden also has direct access to Kinnerton Street.

georgian townhouse

(Image credit: Jack Hobhouse)

Securing consent from Westminster Planning Department and the Grosvenor Estate, negotiating party walls awards with three sensitive adjoining owners, and with complex construction and temporary works, the project took just over 3 years to finish.