Stylish storage to max your space

Cool and clever ideas to crib...

In the UK, particularly in cities and urban areas, our homes are not generally blessed with walk-in wardrobes, utility rooms, oodles of storage and other such luxuries the Aussies, Americans and those living in other countries take for granted.

More often than not, our homes are short on space – and if contemplating a loft or basement conversion, many wonder where they’re going to stash bikes, snow boards and other sports equipment. So when we see cool and clever ideas on how to max out every precious centimetre, we’re onto it.

One such place is architect, David Money‘s home, which is part of our House Tours Event 6 & 7 June 2019, sponsored by Little Greene, Nespresso and Yves Delorme. The house is in a conservation area, so it would have been difficult to get planning permission for major additions.

See more of David’s home here. 

David’s aim was to create as much space as possible within the shell of the building. By lowering the ground floor by 30cm, adding a skinny 1-metre side return and converting the attic, he’s created an enviable modern home – part luxe loft, part smart townhouse – within the confines of an Edwardian terrace.

We’ve picked out our favourite ingenious storage solutions from the property.

1. HANGING OUT

The clever birch ply stairway conceals a laundry area, bike store and entrance to the cellar behind its panelling. Protruding steel rods on the wall provide further bike storage that not only saves space, it looks pretty cool too.

Architect: David Money / photography: Paul Massey.

2. STEPS TO SUCCESS

David has also created a clever solution to a library. Alternate-tread stairs with open risers double as a bookshelf that leads up to David’s mezzanine gym. He’s not only squeezed a smart staircase into a shallow space, the mere act of walking past the books, means you’re more likely to notice them and grab one to read.

Architect: David Money / photography: Paul Massey.

3. HIT THE ROOF

In the kitchen, the bespoke cabinets were designed by David and built up to the ceiling in premium-grade birch-faced plywood, to make the most of the room height. ‘The tall cabinets draw your eyes upwards,’ says David. ‘Plus, it helps prevent my phobia about the grease and dust that usually collects at the top of cupboards.’

A bank of floor-to-ceiling cupboards to the left conceal the fridge, freezer and provide more storage plus space-saving pocket sliding doors were fitted on the other side of the doorway to allow more light into the kitchen.

Architect: David Money / photography: Paul Massey

 

Daily Style Fix