THE PROPERTY

A semi-detached Victorian housein southwest London. There’sa basement, with a media den/playroom, a guest bedroomwith an en-suite bathroom, a utility room, kitchen and wine room. On the ground floor, there’s a living room, kitchen-diner, coat room and WC. The first floor has the master bedroom with an en-suite bathroom, plus a study and another bathroom. A loft conversion houses threemore bedrooms, plus afamily bathroom.

LIVING ROOM

The fireplace and ornate plasterwork is offset with Down Pipe grey walls (pictured above). What makes it pop? Cherry-red chairs and a graphic turquoise rug.

STUDY

Bespoke floor-to-ceiling black cabinetry – the top shelf reached bya library ladder – creates smart storage for books and precious objets.

DINING AREA

Everything about the kitchen extension, from the full-widthglazing to the additional windowsin the pitched roof, is designedto bring in as much light as possible.

Sitting at the dining table beneath the Ingo Maurer paper chandelier is like having tea in a storybook; you half expect Alice and the Mad Hatter to sit down next to you.

A chunky chandelier would have been too heavy above the table. The Ingo Maurer paper light gives the size without the weight.

KITCHEN

The kitchen was gven its own transformation with an extension into the side return and pitched-roof add-on at the rear bringing both height and light. The shape of the glazed rear wall – like a child’s drawing of a house – gives this impressive room an appealing intimacy.

Working with Smallbone’s planners, the owners created a design that’s deceptive in its simplicity; every decision the result of careful thought, from the position of the extractor fan to the look of the island unit.

There are lots of details that make this kitchen special, from the beaten silver cabinet handles to the mirror-back glazed units. A special shade of slate blue from Paint & Paper Library was chosen because it adds a softness that black or grey units couldn’t achieve.

Tom Dixon lights over the island are a stylish alternative to a cooker hood. A zinc breakfast bar was created as somewhere to eat and as a way to extend the scale of the unit to fit the size of the room.

HALLWAY

A series of cartoons by Terence ‘Larry’ Parkes – framed in neon – greets visitors in the hallway. The Victorian-style floor tiles were laid after the staircase was moved from the centre of the hall to the side.

The Victorian layout has been revamped, replaced with a more contemporary configuration. The central staircase was removed and repositioned against the side wall. It means that instead of a narrow corridor leading down to the kitchen, there's now a wide hall that makes an impactful entrance.

CLOAKROOM

The newspaper wallpaper adds fun to the cloakroom.

MASTER BEDROOM

Soft grey walls and low-slung lighting in the calming master bedroom invite you to curl up with a book.

BATHROOM

Look for a shirt and you could find yourself in this ‘snazzy but hidden’ en-suite bathroom which is concealedbehind a row of fitted wardrobes in the master bedroom. This room is all about the materials – the Arabescato marble contrasting with the dark walls, parquet flooring and nickel fittings.

For more Smallbone kitchens, check out smallbone.co.uk

Photography ⁄ Paul Raeside