Holland Park townhouse: Explore this renovated and extended Victorian home

Previously dark and dated, this Holland Park townhouse is now a welcoming family home, with a statement staircase at the centre of its design.

holland park townhouse
(Image credit: Matt Clayton)

The property

A Victorian Holland Park townhouse has been transformed into a modern home (opens in new tab) with a modern extension (opens in new tab), new light and bright interiors and stunning garden landscaping.

Previously dark and dated, the Holland Park townhouse is now a welcoming family home, with a statement staircase (opens in new tab) at the centre of it's design.

The owners brought on Guy Stansfeld Architects (23+GS/318) (opens in new tab) to help them completely reconfigure the layout, and extend into the basement. Guy worked closely with interior designer Samantha Todhunter (opens in new tab) on the new interior scheme, which is light, bright and airy with unexpected pops of colour – for example in the blue hallway (opens in new tab), and the pink bathroom (opens in new tab).

See Also: This 19th century New York brownstone townhouse features a refreshingly modern interior (opens in new tab)

Entrance

The owners wanted their semi-detached Victorian villa to be brighter and more spacious for their family, while also incorporating well-placed traditional flourishes and palette. 

Crittall-style doors (opens in new tab) frame the wallpapered entrance hall (opens in new tab).

holland park townhouse

(Image credit: 23+GS/318 and Matt Clayton)

Home office

Directly across from the entrance is a bright and open home office (opens in new tab) area.

holland park townhouse

(Image credit: 23+GS/318 and Matt Clayton)

Living area

To the right of the entrance hall is a chic and grown-up living area, designed by Samantha Todhunter.

holland park townhouse

(Image credit: 23+GS/318 and Matt Clayton)

As the living areas were previously very dark spaces, the architects included lots of windows and glazing to provide views out to the garden and let in natural light.

holland park townhouse

(Image credit: Matt Clayton)

Excavating the existing lower ground floor enabled the architects to create more generous ceiling heights throughout the home, and to bring in additional natural light.

holland park townhouse

(Image credit: Matt Clayton)

See Also: Explore a renovated and extended Victorian townhouse in Holland Park
(opens in new tab)

Staircase

A new staircase (opens in new tab) was installed, adding a dramatic centrepiece to the entrance hallway and through the core of the house.

holland park townhouse

(Image credit: 23+GS/318 and Matt Clayton)

More traditional materials were selected for the balustrade components, but were designed to give a cleaner, more contemporary feel. Inspired by the work of Carlo Scarpa and Japanese Lacquerware, the bannister was a bespoke design, fabricated from solid natural brass flat bars to form the balusters, with a black oil finish to the steel brackets and a stained oak handrail.

holland park townhouse

(Image credit: 23+GS/318 and Matt Clayton)

Kitchen

The staircase leads up to the modern white kitchen (opens in new tab).

holland park townhouse

(Image credit: 23+GS/318 and Matt Clayton)

Brass detailing warms up the white scheme.

holland park townhouse

(Image credit: 23+GS/318 and Matt Clayton)

The white kitchen and informal breakfast area lead through to a more dramatic dining room.

holland park townhouse

(Image credit: Matt Clayton)

Master bathroom

The master ensuite bathroom (opens in new tab) features Crittall doors (opens in new tab), his and hers double basins (opens in new tab), and lots of warm brass accents, from the taps to the bathroom lighting (opens in new tab) and bathroom mirrors (opens in new tab).

holland park townhouse

(Image credit: 23+GS/318 and Matt Clayton)

holland park townhouse

(Image credit: Matt Clayton)

Kids bathroom

There's also a more playful pink bathroom (opens in new tab) for the kids.

holland park townhouse

(Image credit: Matt Clayton)

Kids room

Up in the loft there's a kids desk (opens in new tab) and playroom (opens in new tab).

modern house london

(Image credit: Matt Clayton)

Terrace

The architects also increased the size of the garden terrace in order to create a better flow and connection between the indoors and outdoors.

holland park townhouse

(Image credit: 23+GS/318 and Matt Clayton)

See Also: See how a small Victorian terrace has been tastefully extended into a modern family home (opens in new tab)

Lotte is the Digital Editor for Livingetc, and has been with the website since its launch. She has a background in online journalism and writing for SEO, with previous editor roles at Good Living, Good Housekeeping, Country & Townhouse, and BBC Good Food among others, as well as her own successful interiors blog. When she's not busy writing or tracking analytics, she's doing up houses, two of which have features in interior design magazines. She's just finished doing up her house in Wimbledon, and is eyeing up Bath for her next project.