Before & After: Terraced House in Hackney Gets A Modern Make-Over

A formerly dark and cluttered terraced house in Hackney has been completely transformed, and is now a light, spacious family home – with a sauna in the garden.

A dark, cluttered and dated terraced house in Hackney was a developer’s dream and in desperate need of a complete overhaul. It also presented a lot of opportunities, including the possibility to add a side return and a rear extension.

Read Also: Before & After: How Architects Breathed New Life Into A Dated Victorian Property

BEFORE

The owners, a professional couple, tasked London-based architecture and interiors practice, Applied Studio, to transform the house into a light, spacious family home.

AFTER

Now it boasts an elegant, glazed side extension and zinc clad mansard extension which allow natural light to flood through the house.

Read Also: cool and clever kitchen extensions

BEFORE

The owners had ambitions to create their dream home from their current house – rather than relocating.

They wanted to overhaul the tight, poorly lit interior spaces and create a connection with a tranquil garden area.

Read Also: Design Project: A Light-Filled Family Home In London’s Holland Park

AFTER

The project involved stripping out the structure from the rear and adding a glazed side extension providing an open plan kitchen and dining space which flows from the central living area and into the garden, complete with window seat and a vast pivot door.

Chevron granite tiles mirror the timber flooring and split the ground floor along the existing wall line, retaining a sense of the original character of the house.

Read Also: Crittall-style Kitchen Diner Extensions

BEFORE

The galley kitchen had been cramped and a bit dated…

AFTER

But now, a black and spacious open-plan kitchen looks modern and fresh.

 

Read Also: Cool Black Kitchen Ideas

The window is recessed and allows for a deep window seat, framing the view to the garden.

Read Also: Cool Kitchen Storage

BEFORE

Before, the garden was an uninviting and wasted, dark space.

AFTER

Now, a timber outbuilding houses a shower, living space and sauna at the end of a newly landscaped garden.

Read Also: 48 Stylish Garden Patio Ideas

The new structure offers a retreat style space for the homeowners, extending the living areas to the outside.

Read Also: Garden Room Ideas; From Chic Sheds To Garden Offices & Garden Spas

BEFORE

Inside, there was a poor flow of natural light, and rooms felt cramped and pokey.

AFTER

With the rear extension and side return added, and a wall knocked down to create a flow between the living and dining spaces, the indoor spaces are now finally flooded with natural light and provide sight lines right through to the garden.

The amount of natural light now in the property completely transforms the space.

Crittall doors separate the main living space from an office and the entrance hallway at the front of the house.

Read Also: Crittall-Style Doors, Windows And Room Dividers

A dramatic frameless skylight sits over the refurbished stairs and provides a double height space up to the new, zinc clad mansard extension.

Upstairs in the new mansard extension, minimally framed, large-format glazing provides extensive views from the master bedroom.

A marble clad en-suite bathroom also benefits from a frameless skylight over the shower.

Read Also: Chic Marble Bathroom Ideas

Read Also: Stunning Shower Room Ideas

Dark joinery with darkened bronze recessed handles provides a dramatic contrast for the kitchen and storage.

Read Also: Striking And Stylish Built-In Wardrobes Ideas

BEFORE

The front of the house needed a clean-up too, as it was overgrown and looking unkept.

AFTER

Now a new exterior reflects the fresh interiors.

Architect: Applied Studio

Photography: Nicholas Worley

Daily Style Fix