Design Project: A Light-Filled Family Home In London's Holland Park

Four flats have been knocked down to create one light and spacious family home in Holland Park.

(Image credit: Matt Clayton)

PROPERTY

A newly renovated family home in West London. The owners wanted to re-build the original house, which was divided into four separate flats at the time, to join them together, plus expand the property by creating a large new basement. 23 Architecture + Guy Stansfeld Architects / 318 Studio were brought on to create a comfortable family home, to maximise available light and space and to accommodate an extensive art collection. Together they created a new basement and completely reworked the original staircase – pretty much nothing is left of the original layout.

HALLWAY

The staircase is a beautiful shape, and the hallway appears wide, light and spacious, owed in part to the Crittall partitions. The staircase is in fact very modest in size but the simple white sculptural shapes, huge window and skylight and the narrow double height volume all make it feel larger than it really is.

Read Also:Stunning Statement Staircase Ideas

LIVING AREA

The rooms are all simple rectangular spaces so the architects wanted the circulation spaces to be a bit softer and more organic.

(Image credit: Matt Clayton)

On the raised ground floor level, the formal sitting room is the first space you see on entering the house. The more family-friendly spaces are downstairs on the lower-ground level.

(Image credit: Matt Clayton)

Read Also:Design Project: A Light And Airy Family Home In Islington, London

FAMILY ROOM

A large open-plan kitchen and dining area sit in the basement, with doors opening out into the garden. There's also a cosy nook for lounging, and a homework area with a pull-down desk.

(Image credit: Matt Clayton)

The downstairs features more glass doors and partitions. The architects wanted to create a sense of openness throughout the house, in particular within and between the principal floors. There was some conflict between this desire and the need to create functional spaces that could be used separately and privately.

(Image credit: Matt Clayton)

Read Also:Crittall-Style Doors, Windows And Room Dividers

Glazed partitions provided the best of both worlds creating separation but retaining the strong visual connections that the owners wanted.

(Image credit: Matt Clayton)

The materials palette has been kept very simple. White walls, a mix of polished concrete and oak parquet on the floors, black Crittal windows and subtle details highlighted in brass.

(Image credit: Matt Clayton)

Read Also:Cool Urban Outdoor Living Spaces: Garden, Patio And Roof Terrace Inspiration

The idea was to make calm, beautiful spaces and to let the owners’ collection of beautiful art and furniture shine.

(Image credit: Matt Clayton)

Read Also:Stylish Homework Nooks & Home Offices For Kids

KITCHEN

Wood kitchen cabinetry softens the modern look, and makes for a warm, cosy and inviting space.

(Image credit: Matt Clayton)

Read Also:Modern Kitchen Island Ideas

Brass handles match the brass detailing on the floating shelf. Display items are simple and rustic, and create a balance of rustic and modern.

(Image credit: Matt Clayton)

Read Also:Pantry Ideas: 20 Dreamy Kitchen Pantries

A metallic dining table adds interest, while the pull-down desk gives the room a welcome pop of colour.

(Image credit: Matt Clayton)

Read Also:Stylish kitchen island pendant ideas

CLOAKROOM

The cloakroom features a burst of bright, zingy yellow, with foxed mirror panels.

(Image credit: Matt Clayton)

Read Also;Cloakroom And Powder Room Ideas

BASEMENT

Storage has been created on every level. It has all been integrated in such a way as to minimise its visual impact and use ‘leftover’ space as much as possible.

(Image credit: Matt Clayton)

Read Also:Gorgeous Wine Storage Ideas

The brief demanded a large art store which has been incorporated into the basement behind a huge ‘secret’ door.

(Image credit: Matt Clayton)

Read Also:Stylish Basement Ideas

There's also a downstairs library room.

(Image credit: Matt Clayton)

Read Also:BOOKCASES AND HOME LIBRARIES TO LUST OVER

MASTER BEDROOM

As avid art collectors, the owners already had a great eye for style and colour. The architects worked very closely together to ensure a seamless continuity between the architecture and interior design.

(Image credit: Matt Clayton)

MASTER BATHROOM

An extra tall bathtub features in the master bathroom, and is deep enough to submerge you right to the shoulders.

(Image credit: Matt Clayton)

Read Also:Chic Marble Bathroom Ideas

Brass accents warm up the cool marble.

(Image credit: Matt Clayton)

GARDEN

At the back of the house, Crittall windows stretch over the bottom two floors to maximise daylight.

(Image credit: Matt Clayton)

Photography / Matt Clayton, @mattclaytonphoto