The properTy

A two-storey villa in Bodrum, Turkey. The lower-ground floor includes a living room, kitchen-diner, larder and an internal courtyard, plus four en-suite bedrooms, a WC/shower room and a terrace. Upstairs is the master bedroom with en-suite bathroom, dressing room and balcony, plus a guest bedroom and en-suite bathroom.

LIVING ROOM

Chic, sereneand classic were the watchwords when designing this house – the antithesis of the fast fashion world the owners work in. Not that they completely abandoned their day jobs when it came to planning the interiors – like any designers, they began with a moodboard of colours, textures and materials that they planned to incorporate in the final look.

The couple teamed up with Istanbul-based architectural company Ofist to bring a Turkish flavour to the scheme, creating a contemporary take on traditional interiors. It started with those materials pinned on the moodboard – chunky slate tiles and smooth and textured plaster for the walls, lots of wood for solidity and warmth – and a clever rethinking of the original plain ceilings.

On the lower-ground floor, floating wood panels were installed overhead to add depth to the space and also to reference the roofs of local buildings. Upstairs, in contrast, wood beading was fixed to the ceilings in order to reflect graphic Turkish motifs.

STAIRWELL

The house’s entrance is on the ground floor, with stairs descending to the main living space. The owners wanted a spectacular pendant to create an impression as you walk in andit had to be long to maintain that drama as you walk downstairs, so they were delighted when they found a suitable piece.

KITCHEN

The main structural change was an extension to the existing kitchen as the couple love to cook and needed a bigger space to prepare food – and to eat and entertain.A long dining table extends from the work surface, surrounded by Hans J Wegner chairs in uplifting sky blue. Paired with a wood dresser, the effect is like a designer take on dungarees – country style with a knowing edge.

HALLWAY

There’s a similar juxtaposition in the hallway, where glazed doors open on to an internal courtyard filled with palms. It’s an unexpected explosion of greenery at the heart of the house, not least because much of the property’s focus is outwards – to the terrace and pool in the garden and on to the view of Bodrum Bay glistening in the distance.

For the same reason, the owners majored on pastels when it came to choosing the colour scheme, such as the pastel pink in the bedroom.

MASTER ENSUITE

Bespoke cabinetry is tucked into a recess at one end of the room. A trio of miniature pendants makes an eye-catching addition to the scheme.

CHILD'S BEDROOM

The colours are a bit brighter than the couple would usually go for but their son loves them

See more of Ofist’s design portfolio at ofist.com

Photography / James Merrell