The properTy

A west London terrace, built in 1840. On the lower-ground floor is a kitchen/diner and utility room. The ground floor has an open-plan living room/study and there’s a master bedroom suite on the first floor. The children’s bedrooms and bathroom are on the second floor.

hallway

Nothing’s too formal in this elegant period terrace, transformed by a former fashion stylist and her husband. Together they’ve created a family home that can cope with the scuffs and scrapes of life with two youngsters and a puppy.

Fortunately, the previous owners had done much of the structural work before the couple bought the place eight years ago - and had turned itback into a single house after it had been converted into flats, knocking through the walls of each floor to open it all out.

living room

Once the family moved in, their main objective was to lighten the overall mood – sanding the floors to brighten the oak floorboards that had darkened over the years and painting throughout in a clean, classic Dulux white paint, appropriately named Timeless.

This is where the family watch TV, so it’s not so precious that they can’t lounge around – sometimes there’ll be eight kids on the sofa and if one of them drops some ice cream, it’s not the end of the world.

As a self-confessed neutralist the female half of the couple opted for a muted, Deco-inspired palette of black, white and steel greys. The couple’s curios and artwork is displayed in a carefully curated arrangement.

kitchen

The couple acknowledge the irony of the orange door fronts in the kitchen and say it was the husband's idea as it’s his favourite shade.

Recently, they reconfigured the kitchen layout to accommodate an island. It has space for cookbooks, pots and pans and breakfast cereals, so the children can help themselves.

With the help of Jonathan Beckwith, ‘an amazing carpenter,’ the couple designed not only the island, but also the kitchen cupboards and the bookshelves in the living room and study, which Jonathan built too. The run of sleek, handleless wall cabinets add to the scheme’s streamlined look.

dining area

Behind the sliding door is a vast collection of formal china.

study

Overlooking the garden, thisspace benefits from plenty of light streaming into the house.

master en suite

The couple gave up a fourth bedroom to create a master suite that takes up a whole floor.

master bedroom

With so much natural light flooding in here, it’s the perfect spot to while away a Sunday morning.

kid's bedroom

The shot of fuchsia pink lends a slightly girlie touch against the grey.

Photography / Kate Martin