THE PROPERTY

A Victorian semi-detached villa in north London, comprising a hallway, double-aspect living area and kitchen-diner on the ground floor, with the master bedroom suite and dressing room, guest bedroom and one daughter's bedroom suite on the first floor, and another daughter’s bedroom suite, plus another guest bedroom, upstairs in the converted loft.

kitchen

When the owners of this house bought it, it had been sliced up into five bedsits and was dark and dank throughout. Nevertheless, they saw it as a hidden gem as it was so different from the other properties in the surrounding area.

With the need to level out the ground floor a priority (a set of steps led down from the front of the house to the rear), the couple stripped the property back to its bones before reconfiguring its internal layout.

One major factor the couple had to overcome was siting the new kitchen extension at the back of the building so that it didn’t overlook any of the neighbouring gardens. Now, when you’re in the kitchen, you look over their garden instead.

The island unit was designed by the owner, who is a builder, and hasa composite-stone worktop, all beautifully bookmarked, as if it were made of solid marble.

Dining area

The artwork is an end-of-degree-show piece, painted by one of the owner's friends. She never quite finished it, and didn’t like it that much, so they took it off her hands.

living room

Exquisite finishes are evident throughout the revamped villa, such as the reinstated cornices and the crafted window shutters that echo the property’s provenance.

The epic proportions of the new extension are clearly evident here, with light now pouring into the house from all directions.

master bedroom

The couple were very specific about the floor colour theywanted, so they did test upon test to get it absolutely right.

master en suite

The ornate plasterwork cornicing and ceiling rose are complemented by both classic and contemporary fixtures.

The simple vanity unit has a sleek, streamlined look, while the marble tiles add a touch of luxury.

Photography / James Merrell