THE PROPERTY

A Georgian terraced house in a conservation area in south London. On the lower-ground floor isa kitchen-diner, play room, bathroom and utility room. The ground floor comprises a living room and study.The master bedroom suite and dressing room are on the first floor and the children’s bedroom and a family bathroom are on the second floor.

LIVING ROOM

For any lover of Georgian architecture, this period gem in a quiet south London conservation area, with mature garden, high ceilings, big windows, large rooms and plenty of original features, sets pulses racing.

The lovely arched frame on the wall (pictured top)was crying out for a mirror, so it was fittedwith antiqued mirror cutinto squares. The drinks cabinet was made bespoke using the same chestnut as the dining table top, butwith a high-gloss finish. The doors are concealed and inside it’s painted bright colours – all quite fun.

The property needed quite a lot of TLC, but after much restoration the house now wears its history with panache.

Think Rio carnival staged in Jane Austen’s house... You’re close. A flamingo print perches on an original Georgian fireplace and cushion covers in zingy Brazilian fabric brighten up the elegant living room. Elsewhere are plates adorned with macaws, lush plants, gold pineapple side tables and design classic chairs boasting their original, vivid upholstery.

Before the zingy fabrics and vintage one-offs could rev up the rooms, though, the house had to be refurbished.

The starting point was to enhance the Georgian shell – the cornicing, fireplaces and shutters. Then came the fun bit – mixing in some Seventies retro style and mid-century design.

A lot of original features were reinstated, especially on the upper two floors, but as the house is listed there could be no radical structural changes.

STUDY

This space at the front of the house is painted a deep blue. This room really suits a dark colour.

KITCHEN

The original kitchen was kept the same, but cabinets were given a new lick of paint.

DINING AREA

This extension had already been added to the house, butnew steel-framed windows and glazing was installed for a more modern edge.

The dining table was made bespoke using chestnut wood, mounted on a steel frame sprayed a vibrant green.

The floating copper unit in the dining area was also made bespoke and really warms up the space.

Guests can grab a drink here before relaxing on the sofa or spilling into the garden.

MASTER BEDROOM

The first floor was converted to become a master suite, with a bedroom at the back. The room uses a warm, darker palette, but with pops of bright colour.

DRESSING ROOM

The wardrobes were made bespoke.The top cupboards appear to float above a high-gloss oak mid-rail.

FAMILY BATHROOM

The bathroom is functional, but packs a punch too.

For more info about the architect's design work, visit nickleithsmith.com

Photography ⁄ Sarah Hogan