Scandi Cool #15

This inner-city eco house is designed high on style and big on family life.

Get the look: The architect is John Eger of Eger Architects. The pendant lighting was designed by the owner using components from Urban Cottage Industries.

THE PROPERTY

A Georgian house with a contemporary interior. The ground floor has a reception room, kitchen-diner area, living area, plus a guest bedroom/playroom and shower room with WC. On the first floor is an office and the bathroom, while the master bedroom and nursery are on the top floor. 

STAIRWELL

Architect John Eger of Eger Architects what brought on to manage this home’s renovation – he also masterminded the first stage of this house’s conversion prior to it being bought.

He redesigned the staircase (pictured top) in oak, replacing what had been an area for a lift with a glazed light well, hung with new lighting.

KITCHEN-DINER

Right from its deceptively formal Georgian façade, this is a house with hidden depths and cool, contemporary design. The ground floor consists of sociable but separable living spaces, with light flowing through rooflights and a circular stairwell. Calm, considered and completed, textures are natural and there’s an air of serenity.

Get the look: The dining table is bespoke from Another Country.

This slim, eco-conscious townhouse in south London had already been partially converted, and it already came with solid eco credentials – underfloor heating is fed by an air-source heat pump and a rainwater tank supplies the dishwasher, washing machine and WCs. That low-waste ethos was then taken a step further; before the home owners moved in, they decided in advance where each and every book, ornament or artwork would live. Nothing is superfluous and it’s the absence of clutter that keeps a sense of peace.

Get the look: The dining table is bespoke from Another Country. The bench with built-in drawers is by John Eger. The chairs are Longworth from Garden Trading. This is the Sebastian Cox kitchen by DeVOL.

Kitchen cabinets conceal fold-out larder storage and the appliances.

Get the look: This is the Sebastian Cox kitchen by DeVOL.  

LIVING AREA

This home is designed with a flow of sociable spaces downstairs. To keep things uncluttered, the TV is recessed within a wall of built-in storage. A curtain divides the seating area from the kitchen-diner for a more intimate space.

Get the look: The Mags soft sofa is by Hay. The Lampe de Marseille wall light is by Le Corbusier from Nemo Lighting. The pouffes are from Ikea.

GARDEN

The visual flow continues into the garden. It functions as an extra room.

Get the look: The garden was designed by Andy Stedman Landscape and Garden Design and was built by Belsize Gardens.

NURSERY

This dreamy nursery is at the top of the house, part of a new extension. Toys are stored in woven baskets that hang on wall hooks.

MASTER BEDROOM 

Three shades of the same colour were used in the bedrooms, gradating from the lightest, French Grey Pale, on the ground floor to French Grey mid and then French Grey for this top-floor sleep zone. 

Get the look: The paint is French Grey from Little Greene. The bed is the Store bed from Loaf.

Get the look: The paint is French Grey from Little Greene. The bed is the Store bed from Loaf.

BATHROOM

This room is effectively another space for relaxing in. Plants keep the mood feeling natural. 

Get the look: The bath is from Duravit with Vola brassware. The natural resin wall is from Sphere 8. The bench is a vintage eBay find.

See more of this designer’s style at harrietpaterson.com. View this home as part of Open House London, 22-23 Sept: openhouselondon.org.uk. Eger Architects, egerarchitects.com.

Photography / Paul Massey

More Modern Houses