THE PROPERTY

A split-level Fifties house in Cape Town, South Africa. On the ground floor, there isa kitchen-diner, living area and patio. The master bedroom with en suite, guest bedroom, office, bathroom and WC are on the first floor.

LIVING ROOM

Lush, luxe, burnished boho...That’s the vibe in this Cape Town eyrie, perched on the cliffs with a bird’s-eye view of Table Mountain.

The property was built in 1954 and actually featured ina magazine at the time – all black and white photographs of Bauhaus furniture and beehive hairstyles. Fast forward 55 years and the Mad Men gloss had definitely lost its shine – think Don Draper with a paunch and an ill-fitting safari suit.

It was on the market as a deceased estate, with a badly neglected garden and dated details like a natural rock fireplace in the living room and a heavy floral carpet covering the original parquet flooring. But it’s on the highest road in the Cape Town suburb of Oranjezicht, with a back gate that opens on to the mountain, and the owners could see its potential to be renovated to make the most of the 360-degree views.

Rather than knock out the dated natural rock fireplace wall, the owners concealed it with a plaster screen, with lights behind to give a soft glowin the evening.

KITCHEN

The designer-look kitchen is actually home-made units decorated with a stencil and sprayed withgrey spray paint. Previously separate from the main living space, a wall was knocked downto open it up and provide a clear flow through tothe back door.

DINING AREA

The house was renovated on a tight budget, with even most of the furniture found at flea markets or up cycled.Relying on found or upcycled objects can be a risky business – what looks great ona stall can appear tacky and out of place once it’s unpacked at home – but a tight edit of colour and materials brings the scheme together.

A cluster of lamps and overlapping ceiling roses turn lighting into an art installation on the cheap.

That rediscovered parquet floor makes an elegant base for a richly restrained palette – graphite walls, a charcoal kitchen, the ashy finish of a blowtorched sideboard.Bare wood picks up the golden tones and adds form, from the smooth curves of a bentwood chair to the knobbly mass of tree-stump side tables.

This is a house that invites you to reach and touch, following a fingertip trail of rough concrete, strokeable fabrics, smooth metal and faceted glassware.

And then there’s the greenery… The garden is creeping indoors, it's like Eden in the making.

OFFICE

Upcycled and contemporary pieces complement each other in the office. The glass table top was made from the original shower enclosure.

HALLWAY

The entrance is a textbook example of layering – the wallpaper, screen and furniture create a 3-D tableau. The distressed sideboard was a white-painted flea-market find that was then blasted with a blowtorch. The wallpaper is taken from a photograph, resized and reprinted to a larger scale.

MASTER BEDROOM

The wood wall was made from old grape pallets thata farmer had thrown away, mainly as a place to hang the three pod lights. The concrete and glass table beneath it was also a DIY job. Soft fabrics contrast with the hard surfaces and make the bed even more inviting.

BATHROOM

The en-suite bathroom was created from a guest bedroom. The ‘stone’ support for the basins was actually cast in concrete from a clay mould.

Photography / Micky Hoyle

For more of Micky’s work, seemickyhoyle.com.