(Image credit: Photography - Paul Massey, Words)

THE PROPERTY

A four-storey late-Victorian terrace in north London. The house comprisesa large living, kitchen, dining and study area on the ground floor. On the mezzanine above isa study area, leading to the first floor with two bedrooms and an en-suite bathroom. There are another two bedrooms and a bathroom on the second floor. Downstairs in the basement isa wine cellar that holds over 500 wines, a home cinema and WC.

Explore more Industrial Style homes

HALLWAY

From the outside, the house resembles a fairly routine late-Victorian terrace, so the interior comes as an eye-opener.

Visitors walk through the front door into a huge, stripped-back, opened-up, industrial living space of bare brick and wood that contains the kitchen, dining and living area.

(Image credit: Photography - Paul Massey, Words)

But what really makes the space unusual is the metal staircase, full-length up-and-over windows and enormous fig tree snaking through the middle of the house up to the glass roof.The tree was there before the house and is staying firmly put.

(Image credit: Photography - Paul Massey, Words)

The stairs have a subtle ombre effect; light grey toto match the pale grey flooring at the bottom, getting gradually darker to match the dark grey flooron the mezzanine.

The house is full of thoughtful details like this, and everythingis ingeniously configured.There are even two envelopes for ‘His’ and ‘Hers’ post in the hall and coat pegs in descending order of height for each family member.

DINING SPACE

Taking centre stage of the house is the dining area,with an open-plan living area on the right.

(Image credit: Photography - Paul Massey, Words)

KITCHEN

The kitchen issleek, functional and ultra-modern in design.

(Image credit: Photography - Paul Massey, Words)

LIVING ROOM

The full-length up-and-over window opens right up like a garage door to make the house airy on hot days.

Every centimetre of space is utilised; even CDs are out of sight and stored away behindthe art in the living room.

(Image credit: Photography - Paul Massey, Words)

The collection of Tom Dixon pendants make a striking display.

(Image credit: Photography - Paul Massey, Words)

MEZZANINE LEVEL

This floor connects the living areas to the sleeping spaces and houses a light, open-plan home office (image at the top of this page).

BOYS' ROOM

This room has another huge up-and-over window and possibly the best view in the house with a panorama over north London.

Self-expression is allowed here. The cupboard was chosen because it looks like locker room furniture.

(Image credit: Photography - Paul Massey, Words)

MASTER BEDROOM

The wardrobes are bespoke. The design (which conceals inset handles) is based on dandelion seeds beingblown in the wind. Inside, the wardrobes are meticulously arranged with a space for everything.

(Image credit: Photography - Paul Massey, Words)

The exposed brick walls are in keeping with the rest of the house and continue the industrial, stripped-back theme.

(Image credit: Photography - Paul Massey, Words)

BATHROOM

This space is designed to be fun yet practical, with plenty of storage.

(Image credit: Photography - Paul Massey, Words)

Photography ⁄ Paul Massey