Design Project: A Victorian terrace with bags of built-in storage

THE PROPERTY

A Victorian terraced house in Finsbury Park, with a new side extension, and ground floor reconfiguration and refurbishment, created for a family of three. The design is by Amos Goldreich Architecture and the owner's brief was to enlarge the kitchen with a side extension and make more space on the ground floor with efficient storage throughout.

The extension is finished in brick, which complements the London stock brick of the existing house.

Read Also:Design Project: A Victorian Terrace in London With A Modern Rear Extension

KITCHEN-DINER

A large, frameless glass window, which acts as a window seat internally, gives views to the garden from the new light-filled side extension and kitchen.

The side extension is formed by resting structural timber fins, externally clad in zinc, onto the brick party wall. A large roof light brings daylight into the kitchen and improves connections between the spaces linking the front living room with the rear garden.

Read Also:cool and clever kitchen extension ideas

The design team cleverly utilised the space to create shelving that's decorative and practical. The family use it to store their glassware and to display plants and other knick-knacks.

Read also: London's best extensions.

LED lighting and new plumbing with underfloor heating in the kitchen and dining area are energy efficient features that add aesthetic uniformity and reduce clutter.

Metal wall racks and meat hooks are a simple way to hang pots, pans and other kitchen accessories, so they are where you need them. There's no need to rummage around in the back of a cupboard.

Read Also:Calming Wood Kitchen Ideas

An IKEA kitchen has been modified and finished with plywood fronts and painted in a bold shade of blue, with a bespoke kitchen island design (above). A new guest WC was added behind the kitchen.

The red wall creates a vivid contrast between the upper and lower kitchen units.

Read Also:Gorgeous Blue Kitchen Ideas And Inspiration

LIVING ROOM

A concealed wardrobe was built into the wall of the living room to provide storage for coats and shoes, another way to keep clutter at bay. The warm tones of the original floorboards provides a visual link with exposed brick and bare timber in the kitchen.

Project design by: Amos Goldreich Architecture

See more clever Design Projects and Modern Homes here.