THE PROPERTY

A double-fronted Victorian house in southwest London. The ground floor has a living room and playroom, with a glass-sided walkway and stairs down to the open-plan family room and kitchen-diner (plus utility room and WC). There are three bedrooms (one en suite), a family bathroom and study on the first floor, with the master suite on the top floor.

KITCHEN

The masterstroke in the re-design of this home was the owner's decision to slice through its traditional core, inserting sectionsof glass and crisp lines, so that the once buttoned-up 19th-century space now flows with renewed energy.

Slender gaps in the wood risers (shown above) let slivers of sunlight shine through the suspended glass-clad staircase, adding to the feeling of lightness and space. The marble island in the centre of the classic Smallbone kitchen was made so that each long side is parallel with itsexterior wall – making a subtler mini trapezium.

DINING AREA

Today, the house is anything but predictable; much of its dynamism stemming from contrasts, whether brights against pale shades or traditional vs modern materials. The couple who live here admit to quite different tastes. One loves artist, Modigliani – very measured and classically composed. The other, Jackson Pollock paint splatters, Damien Hurst skulls – anything that challenges rather than soothes.

GARDEN

But it’s the contrasting styles of architecture that pack the biggest punch – and succeed in solving an architectural puzzle that has lain at the heart of this London home since it was built. It’s not obvious at first, but the floor plan of this handsome double-fronted house is more trapezium than rectangle – probably the result of bickering Victorian builders when the land was divvied up. The result is that the house’s two exterior side walls gently angle inwards, finally meeting in a point at the end of the cake-slice of garden.

The slice of garden is cleverly designed in receding sections – decking, seating, hedge, lawn and a raised bed – which creates the illusion of depth, as if it fades into the distance. The white concrete retaining wall has been customised into a tropical bench.

HALLWAY

The tapered, almost triangular floor spaces seemed to be crying out for a new central staircase. Which, in turn, naturally divided the lower-ground floor into two zones – kitchen-diner and family room.

The central hallway was widened and the couple laid floor tiles that are part-modern, part-Victorian. The pattern harks back to the house’s roots, but the shades are crisper. Walls and a section of floor were removed to create a double-height atrium, emphasised by the cluster of pendants.

FAMILY ROOM

The couple try to keep this as a grown-up space for chats and late-night cognacs. It also shows their different tastes in art.

Bold colours pull the look together.

STUDY

Bespoke shelving makesa feature of the unusual angles at play in the study.

DOWNSTAIRS WC

The owners wanted every space to have a bit of light-hearted humour – even the smallest ones.

MASTER BEDROOM

Colour pops lift this loft conversion master suite into a sophisticated but fun space.

MASTER ENSUITE

The organic curves of this bath are a calm contrast to all the straight lines and angles in the house. It's placed under the window so you can lie back and stargaze.

See more Smallbone kitchens in this style at smallbone.co.uk

Photography / James Merrell