THEPROPERTY

Alate-GeorgiansemiinEastLondon.Thelowergroundfloorhasakitchen/dining/livingareaandWC.Upstairsthere’salibrary,homeofficeandguestbedroom,plusabathroomandlaundry.Onthetopflooristhemasterbedroomsuite.

DININGAREA

The owner brought on MartynClarke,whohasbuiltareputationforthoughtfully designedcontemporaryresidentialprojects.Theexistingfloorplandidn’twork,thebathroomstotherearoftheupperandlowergroundfloorsblockedoffthegardenandtheplacewascramped,withboxyroomsandnarrowstaircases.Thehousewasalsotheonlyoneleftinthestreetwithoutasideextension–givingita‘missingtooth’frontage.Thislackprovedtobeanadvantage,makingtheplanningapplicationabreeze.

It took the team a year to complete the project.Thetwo-storeysideextensioncreatedanewkitchenandWConthelowergroundfloorwithanextendedbedroom(nowthehomeoffice)andbathroomplusstudyareaontheflooraboveandboostedthehousefrom1,400to2,100squarefeet.Thenthelowergroundfloorwasopeneduptocreateopen-planliving,diningandkitchenareas.

Abolddecisionwastakentoexcavatethefloordowneightinchestogivethediningareaamoreimposingheight.Thiswasabigdrainonthebudget,notleastbecauseitledtothediscoveryofwater-loggedfoundations.Itwasthelowpointintheprojectbutitwasbettetogetitsortedsoonerratherthanlater.Intheend,theaddedhasslewasworthittogettheextraheight.Thegarden,nowmadeupofcontrastingblocksofformalboxhedgingandfree-formmeadowborderedbybleachedlimesandcopperbeechesisnowthefocalpointofthehouse.

Araisedareawrapsaroundtheroom,servingasdisplayareaandextraseatingforparties. The floor wasexcavatedbyafurthereightinchestogetmore height inthisroom.

KITCHEN

Designer Martyn Clarke hadtheconfidencetogoforacontemporarylookwithaverysimplepaletteofmaterialsincludinggreyflamedgraniteacrossfloorsandworktopsandwhiteoakwoodworkthroughout.

Here,aselsewhere, asimplepaletteofmaterials set the tone, using mostly black,whiteandgrey,graniteandoak.

LIVINGROOM

Stepsdividethelivingroomfromthediningarea,zoningtheopenplanspaceandmakingeachareafeelbigger.

LIBRARY

Thisroom,whichhadretaineditsoriginalfeatures, was planned tobeacontrastwiththerestofthehousewithdarkgreywallsandrichtonesinthefurniture.

The circular picture is a nightscene ofsmalltownsinSouthAfricabySouthAfricanartistHenkSerfontin.

STAIRCASE

AnotherofMartyn Clarke’smasterstrokeswastoreplacethenarrowandricketyoldstaircasewithslattedoakthatletslightpourrightintothecentreofthehouse.

STUDYAREA

Thisstudyareaintheentrancehallontheuppergroundfloor is the perfect nook for concentrating.

OFFICE

Thisroomwasdesignedtomaximiseviewsoverthegardenandthesedumroofsoyou canappreciatethemwhile working.

GUESTBEDROOM

Theexistingfeaturesinthisroom were preserved.TheAfricanfigureswerepickedup inCapeTown.

 

MASTERBEDROOM

Thisspace feels completelyneutralwiththepaletteofgrey,black,white that's usedthroughoutthehouse. Calmingtextiles add interest.

BATHROOM

Themainbathroomisintheuppergroundfloorextension,litfromaboveviaalargerectangularskylightthatprovidesdramaandprivacy.The bathroom is also where the laundry is done, in hidden built-in cabinets.

SeethefullrangeofMaterialLifefurnitureatmaterial-life.co.uk,viewMartynClarke’sportfolioatmartynclarkearchiture.com.

Photography–RachaelSmith