A period house in Hackney has been transformed into a light, modern, broken-plan family home

Take note of the hidden storage, the split-level living space and the glass banister which separates the kitchen and living room while keeping sight-lines for easier family living

Period house in Hackney
(Image credit: Matthew Clayton)

The Property

When the homeowners purchased this dark, cramped period house in Hackney, they dreamed of a transforming it into a modern home for the family flooded with light, with plenty of space to entertain guests. 

There was room for a modern extension – but should they expand up, down, out or to the side?

Enter Scenario Architecture, who completely re-configured the home, giving it a lowered ground floor, a large side extension, a broken-plan scheme and lots more light.

See Also: Holland Park townhouse - Explore this renovated and extended Victorian home

Living area

The architects went above and beyond the typical Hackney renovation. Rather than propose a standard dormer extension for the loft, Scenario Architecture lowered the floor entirely – which lowered the ceiling in the rooms below, creating cosy informal areas for the children and their guests.

Period house in Hackney

(Image credit: Matthew Clayton)

Period house in Hackney

(Image credit: Matthew Clayton)

Variations in level from room to room create definition; built-in furnishings add interest and balance the open plan.

Period house in Hackney

(Image credit: Matthew Clayton)

The kitchen

The lounge, dining area and kitchen are arranged as an interconnected sequence, encouraging interaction between members of the family.

Period house in Hackney

(Image credit: Matthew Clayton)

The house’s position on the terrace presented a unique opportunity for a large side extension and glazed roof that doesn’t compromise the neighbours’ privacy.

Additional light comes in through the large pivoted rear door.

Period house in Hackney

(Image credit: Matthew Clayton)

See Also: Explore a light-filled family home with monochrome interiors and lush gardens

Kids spaces

The original staircase was preserved, leading up to the bedrooms. To make the staircase modern, the ceiling was given a smooth curve.

Period house in Hackney

(Image credit: Matthew Clayton)

A playroom was created up in the loft – perfect for playing, and perfect for sleepovers.

Period house in Hackney

(Image credit: Matthew Clayton)

See Also: Architect couple handcrafted every aspect of their asymmetric, broken-plan home