THE PROPERTY

A detached Victorian Italianate-style villain Kent, with a kitchen, dining room, living room, lounge, study and cloakroom on the ground floor. There are six bedrooms (one with a dressing room, another with a mezzanine and study area) and two bathrooms and a shower room on the first floor, and a gym and storage in the basement. The house sits in a half-acre garden that hasa summerhouse bar and outdoor cinema.

HALLWAY

The impressive hallway (pictured above) blends period character witha striking yet neutral scheme and a dramatic modern light fitting.

LIVING ROOM

This house overlooks the countryside, but is a ten-minute walk from all the shops, bars and restaurants and it has great character, with high ceilings and a fabulous feeling of space.In the living room, a dark timber floor and pale walls emphasise the feeling of grandeur.

In the beginning, a huge amount of modernisation was required, and the configuration of rooms ‘just didn’t work’, so the home owners turned toarchitecture and interior design practice The Vawdrey House. The design agency approached the property like a blank canvas. The kitchen moved into the adjacent double-height coach house and was given a dramatic glazed façade, the cellar was opened up to create a gym, and the whole house was rewired and replumbed (including two new bathrooms and a showerroom), with new flooring and double-glazed sash windows throughout. Reconfiguring the first floor and linking it tothe coach house made room for six bedrooms where there had been only four. The hard work paid off.

DINING ROOM

This was once the cramped kitchen, with fitted cupboards all around and a small table in the middle. Stripped out and given new flooring and wall panelling, it’s now a spacious and handsome dining room.

Designers at The Vawdrey House added unusual twists – like mounting three ceiling lights, each of them with five glass globes, over the dining table, to create a super-glamorous bespoke fitting at a fraction of the usual price.

KITCHEN

By giving the old coach house a double-height, glazed façade and linking it to the main house, The Vawdrey House created an awe-inspiring new kitchen that’s a world away from the cramped space it used to be.

The chandelier in the kitchen came with the house but was painted bright pink for a modern look.

FIRST-FLOOR CORRIDOR

This new corridor, with recessed LED lighting and bespoke shelving, connects the coach house extension with the main house. The panelling on the left hides a secret doorinto a bedroom.

CLOAKROOM

This gorgeous ground-floor cloakroom has reflective surfaces all over for a light, bright feel.

MASTER BEDROOM

Despite being slightly reduced in size to make room for the adjacent bathroom, the master bedroom still feels spacious and welcoming. New fitted wardrobes are complemented by storage space in the dressing area behind the headboard.

See more of The Vawdrey House projects at thevawdreyhouse.com

Photography ⁄ Paul Massey