THE PROPERTY

A ground floor apartment in a renovated Victorian bakery factory in south-west London. There is a lobby, large open-plan kitchen/dining space, living area and two bedrooms with en-suites.

KITCHEN

It’s all about the light in this sun-saturated ground floor apartment. The huge space, a converted Victorian bakery factory, which after transitions as a children’s nursery and an architect’s studio, was discovered unloved but full of potential by its current owners.

With the female half of the couple, an architect, they knew from the off what they wanted to do. Configured into poky sections, the priority was to strip it back to a shell and keep it open plan, emphasising thebig arched windows and high ceilings and creating a gigantic living area.

This significant kitchen and dining area with its dramatic bespoke dark oak units, has a central island measuring nearly four metres long and an expansive table that can welcome up to 14 guests.

The cabinetry has been beautifully hand crafted. The owners took weeks to decide on the stain colour for the oak units but they are thrilled with the outcome and are glad that they deliberated on the decision.

DINING AREA

There is a serene quality to this home that hasn’t happened by accident. The owners have deliberately chosen soothing colours and natural materials to give a calming effect due to their demanding careers. Cooking for their friends was a priority so enough space for a huge dining table was a crucial factor.

LIVING ROOM

Although designed to be a haven (there isn't even a TV), there are dynamic touches, such as the pendant light, throughout this apartment.

A beautiful chevron floor spreads under foot from room to room.

This room is relaxing and calm, but when it has to step up to the mark, it does a good job - the sofa can seat 10 when it needs to.

Keeping a neutral feel was key to the design scheme.

MASTER BEDROOM

As well as a relaxing place to sleep, the bedroom had to be functional too, with plenty of good storage.

DRESSING AREA

The dressing area leads through to the en-suite – there’s even a dressing table in the cupboard. There’s so much cupboard space, the owners use a ladder to get up to the top. Statement steel framed glazed doors create a dramatic entrance.

MASTER ENSUITE

The Carrara marble mixed with the black brassware gives a slice of drama to this classic and beautiful design.

Carrara marble was used throughout the bathroom.

(Image credit: Nato Welton Production)

Photography Nato Welton Production