THE PROPERTY

A five-bedroom Edwardian house in northwest London. There are four floors: the ground floor has an entrance hall, cinema room, gym and mezzanine library, leading down to the lower-ground rear extension, comprising a kitchen-diner and living area, plus WC. The master suite, a guest bedroom and the family bathroom are on the first floor with the boys’ bedroom, playroom and a bathroom on the top floor.

HALLWAY

The house’s dark Edwardian roots shine through in the hallway (pictured above). In the hallway the period mood really holds sway, with lighted windows, wood panelling and turned banisters.The house’s original Edwardian tiles are partnered with darkest walls.

The hallway offers a point of transition; it’s where you see the Edwardian framework melt away as you head towards the lightened up area at the back of the house.Everything is very white and airy as you go into new part of the house, but this feels more warm and cossetting.

KITCHEN

In true Yellow Brick Road style, the intricate tiling leads to a very different world.Walking into the kitchen is an instant mood-lifter, with windows looking out over London, and the lofty atrium above the kitchen adding great height to the space.

The sun-soaked beaches of Malibu might seem a long way from London’s NW6, but memories of its open, light-filled architecture have injected some Californian brilliance into this Edwardian home. The flowing spaces of the airy extension at the back of this London home feel as breezy as an early run along Escondido beach.

The creative vision behind this marriage of English formality and Stateside cool was architect Andy Martin. The owners wanted a Malibu beach house vibe. Andy’s solution was to extend out while also digging down into what had been ‘a dingy cellar, with barely enough space to stand up in’ to create a generous space fit for family life.

DINING AREA

Sharp, colour-dipped outlines are undercut by the natural hues of the oak flooring. The customised light over the table was tricky to mount in the right position, but worth the fiddle.

STAIRCASE

The extension’s strong vertical lines contrast with the organic curves of the stairs, fitted with oak treads and plastered by hand on site.

A spiral staircase, as white and curved as a bleached seashell, flows down from a galleried library to an open-plan living room that’s 100 per cent contemporary.

LIVING ROOM

For a coherent feel, pieces of furniture such as the sofa and some of the lighting were also by Andy. Because he’s also a furniture designer, he thinks in terms of how smaller pieces will fit inside the larger space. So all the proportions just work.

The final ingredient that makes this house zing is the collection of contemporary art and photography. A set of Peter Blake artworks, Chris Floyd photographs and Stuart Semple’s vivacious prints pop up throughout the house.

But alongside the statement art and playful architecture, what’s most evident here is the relaxed family vibe.

CINEMA ROOM

There's concealed drinks cabinet behind the wall unit, for once kids have gone up to bed.

BOYS’ ROOM

Doubling up two kids in one room freed up a separate playroom.

MASTER BEDROOM

In the master bedroom, high skirtings are worked into a darkly glam space, its surfaces glowing in deep teal, brass and matt-black timber.

The carpet echoes the herringbone pattern downstairs, subtly linking the different floors and styles.

The master bedroom has a smart dressing area too.

BATHROOM

The dressing area leads into the master ensuite, which is separated just by a marble floor.

Andy Martin Architecture: andymartinarchitecture.com

Photography / Paul Massey