THE PROPERTY

A four-storey Georgian-style house in north London built in 2001. There is a cloakroom, large kitchen-diner and family living room on the ground floor and a dining room/library and formal reception room on the first floor. On the floor above is the master suite and a further two bedrooms and a bathroom, while the top floor is used by guests and has three bedrooms and a bathroom.

LIVING ROOM

This Georgian style house has beautiful architectural bones. Looks can be deceiving, though, because despite its period elegance, their home was built in 2001 (based on the footprint of an original Georgian house that stood here previously).

Vast, sink-into sofas from Caravane and a pair of circular coffee tables, which were a bargain from French store Petite Friture, give the living room a cosier feel.The interiors are owed tointerior designers Bunny Turner and Emma Pocock of Turner Pocock.

KITCHEN-DINER

In the kitchen, simple Ikea units were restyled for a decidedly upmarket feel. New side panels were cut, bespoke kickboards added, while beautiful mouldings completed the look.

The bench was built bespoke and covered in what looks like expensive leather, but is actually plastic. You can spill jam on it and it’s fine.

DINING ROOM/LIBRARY

Inside, generous rooms and four floors provide ample space, but pose something of a design challenge too. When it comes to big properties,how do you lose that rattling-around feeling?

One trick was to give each level a clear identity. The ground floor, with its kitchen-diner and living room, is dedicated to family life, above are the grown-up reception rooms, the second storey contains bedrooms and the master suite, while the top is reserved for guests.

The home owners another trick up their sleeve – embracing the dark side.They knew deep colours would create much-needed character. Now, the master suite is a rich blackish-blue, while the dining space rocks a squid-ink shade.

FIRST-FLOOR LANDING

This chaise is an heirloom piece that has been re-covered in bright fabric that’s the same shape as stair spindles.

MASTER BEDROOM

The master suite was three tiny rooms originally, but it was made into something extraordinary that stretches the whole width of the house.

MASTER EN SUITE

The en-suite bathroom is separated from the master bedroom by a window partition. Blinds can be pulled down for privacy.

The bathroom is painted in the same tone as the bedroom. The floor tiles match the carpet too. In this way, the bathroom looks as though it’s part of the bedroom.

To further help the bathroom flow from the bedroom, the vanity unit was designed like a dressing table. It’s mounted on little wood feet to give it the feel of a sideboard.

See more of Turner Pocock’s work at turnerpocock.com. Visit agence-mind.com for info on the architect’s work.

Photography / Paul Massey