THE PROPERTY

A late-Edwardian terraced house in southwest London. The ground floor comprises a living room, kitchen-diner/family room and a WC. On the first floor is the children’s bedroom, playroom, guest bedroom, shower room and study. The master bedroom suite is in the loft conversion upstairs.

HALLWAY

Original floor tiles line this spacious entrance (pictured above). You don’t normally get a big hallway such as this in this type of house, but it’s great if you have kids and buggies.

FAMILY ROOM

Functionality is placed above fancy flourishes in thisknick-knack free home.If it doesn’t serve a purpose, you won't find it here.

But if you think that sounds a little strict, just take a closer look. Gorgeous, tactile materials, such as polished concrete, flint-grey marble and recycled wood form the backbone of this family home.

Original artwork injects colour and personalityand a mix of vintage pieces and cleverly adapted finds adds yet more heart. Super-functional it may be, but this place feels warm and stylish too.

An integrated futon in the family room is both comfy and space-efficient.The futon is made with a wood base, Ikea mattresses and layers of upholstered cushions.

This room faces northwest,so doesn’t get much direct sun, but sliding doors, roof lights and generous glazing allow the rearof the house to be flooded with light.

LIVING ROOM

Away from the busy family hub, a living room at the front provides a cosy retreat, which includes a wood burner. The sitting room is invitingly snug.

As much of the furniture is built-in, the rooms have an uncluttered feel, with just a few freestanding pieces dotted around. Most are vintage finds or one-offs, snapped up on eBay or Etsy.

KITCHEN

The wall of kitchen cabinets is made from Ikea carcasses fronted with plywood. They reach from floor to ceiling, a clever solution to prevent any dust from accumulating on the tops of cupboards.

They also help to maximise storage space, and elongates the room.

Reclaimed timber originally used for school science-lab tables now fronts one side of the cabinets and lines the alcove shelving.

There are all sorts of graffiti on it. You remember what we all used to doin boring science lessons?!

KITCHEN-DINER

Vintage materials and upcycled pieces give heart and character to the space – the floorboards were cut from reclaimed beams, while the table was made from a salvaged slab of marble, mounted on legs custom-forged by a blacksmith.

GUEST BEDROOM

Vintage finds, colourful art and an invigorating sense of style mark this distinctive decorating look.

The same recipe of black woodwork teamed with pure white walls runs throughout the house.

KIDS' ROOM

Excess wallpaper was used on the side of the children's bunk bed to continue the theme.

Instead of dividing the room into smaller bedrooms, the larger space allows more room for playing.

Fixing the shelving on a shop-style, MDF wall panel allows for plenty of flexibility as the children grow.

MASTER BEDROOM

This loft bedroom used to have a very low ceiling and tiny windows. A huge renovation was required to open the space up and create the airy master bedroom it is now.

MASTER ENSUITE

Whitetiles and black grout create a fresh and modern look in this master ensuite.

Photography ⁄ Paul Massey

Find out more about Lisa’s work at thespaceologists.com

Livingetc

Shining a spotlight on the now and the next in home design and decor, Livingetc is the UK's best selling high end and contemporary home design magazine. As a brand, showcases the world's very best homes, and has access to leading international designers for insight and ideas. it was first published in 1998, and is currently edited by Pip McCormac.