Design Project: An Industrial-Style Factory Conversion In Bow, east London

This modern family home honours the property's original factory details, keeping everything from the kitchen and bathrooms to the furnishings and materials as raw as possible.

THE PROPERTY

An industrial-style factory conversion in Bow, London. The property is set over three levels and is mostly open plan with double height reception, exposed brick walls and 25 foot arched industrial windows. The property is available to rent through Fresh Locations.

LIVING AREA

The main living space is a double-height room with a mezzanine balcony. The living space flows in to the kitchen and dining areas.

Despite appearing grand at first glance, the living room is actually a compact and TV-free zone, just for sitting, reading and chatting.

The furniture has a mid-century feel, while the coffee table is more industrial-looking with a weathered wood top and hammered metal sides.

The chairs are actually leather seats suspended from a wood frame with buckles.

DINING AREA

The cosier feel of the dining area is owed to a lower ceiling, as the master bedroom sits above it on the mezzanine level. A pendant hangs above the dining table, creating the perfect ambience in the evenings.

Walls are kept simple with just one artwork on each side, letting the industrial details like the copper piping and radiators do more of the talking.

KITCHEN

The L-shaped kitchen was custom-built, and features a peninsula with a breakfast bar. Exposed wood beams above add to the industrial-vibe.The cabinet doors might look like brass but are in fact a moisture resistant MDF with shellac finish. A metro tile splashback helps bounce around the natural light coming in from the window.

Again, the devil is in the details, where original features and materials are left as raw as possible.

SHOWER ROOM

Near the bottom of the stairs there's a sliding door that leads to a downstairs bathroom.

As you'll notice with the rest of the property's bathrooms, materials are left raw where possible, with a green tile providing the only pop of colour against the grey concrete backdrop.

GUEST BEDROOM

The downstairs bathroom leads through to a guest bedroom.

STAIRCASE

Under the stairs is a reclaimed haberdasher's cabinet, providing stylish storage in keeping with the property's theme.

The metal detailing on the stairs and mezzanine level above are reflected in many of the property's finishing touches.

MEZZANINE

The rest of the property is upstairs on a mezzanine level.To the right is a study and a bathroom, and at the far end you can see the master bedroom, which has a window that looks down into the living spaces below.

STUDY

An informal study doubles up as a family room, and is the only room in the property with a TV.

MASTER BEDROOM

The master bedroom boasts views down below via a slit window in the wall. Part of the tall arched window from the floor below is still visible here, flooding the room with ample natural light. The exposed brick and the minimalist copped curtain rod add to the industrial theme of the property, as do the lacquered original floor boards.

Light blue walls, painted in Little Greene's Bone China Blue, add a sense of calm.

MASTER BATHROOM

The master bathroom features a polished concrete floor, concrete walls, exposed brickwork and the same green gloss tiles as the bathroom downstairs.

The contrast of materials work surprisingly well together, and are teamed here with a utilitarian wall light.

CHILDREN'S BEDROOM

Off the mezzanine corridor is a bubblegum pink children's bedroom.

Although the pink is a stark contrast against the rest of the property, the continued floorboards, beams, same style pendants, and subtle details like light switches keep the room in keeping.

THIRD BATHROOM

A third bathroom follows the same recipe of success as the other two, featuring cement as its primary material, interrupted only by a pop of green gloss tiles.

Day light is borrowed from either side of the bathroom via windows that let in the light without invading privacy.

TERRACE

Potted plants, a compact seating area and a swing hanging from a beam make the most of the urban outdoor space.

This property is available to rent through Fresh Locations.

All photography by Debbie Bragg